Stel je zoekt een nieuwe pup: waar vindt je dan een betrouwbare fokker en hoe zorg je dat je niet toch in de foute puppyhandel terecht komt?
We zijn al jaren bezig om mensen te leren hoe ze een goede fokker kunnen onderscheiden van een broodfokker. Maar helaas lezen de broodfokkers mee met onze adviezen en hebben op elke goed gestelde vraag een geslepen antwoord. Een aantal voorbeelden:
- 'vraag of de moederhond aanwezig is' : vaak is er wel een hond aanwezig van hetzelfde ras, maar of dat de moeder is? Soms loopt er een lief teefje of zelfs een gecastreerde reu bij het nest, en mensen geloven dat dit de moeder is.
Een moederhond heeft altijd nog grote tepels, ze heeft tenslotte net een heel nest gezoogd. - 'kijk of ze verschillende rassen aanbieden', een goede fokker heeft meestal maar 1 of 2 verschillende rassen rondlopen. Maar bij de broodfokker liggen soms 7 mobieltjes op 1 bureau. Op de achterkant van de mobiel staat het ras. Ze weten dus precies wat ze moeten zeggen als ze de telefoon opnemen.
Kijk goed op de website van de fokker, hoeveel kennis is er over dit ras? Plaatsen ze veel foto's van de pups gedurende de tijd dat ze opgroeien? - 'alle pups moeten gechipt zijn': er zijn verhalen van pups die een halsbandje omhadden waar een chip in zat. Als de pup wordt verkocht, gaat het bandje af en deze gaat om de volgende pup. Pas bij de dierenarts blijkt dat er helemaal geen chip in de pup zit.
Kijk ook naar het nummer van de chip! Chips die in Nederland zijn geplaatst beginnen allemaal met het landnummer 528. Alle in Nederland gefokte stamboomhonden hebben een uniek chipnummer dat begint met de cijfers 52814. - 'een pup die alleen maar wil slapen': het is niet normaal dat een pup lusteloos is! Als ze goed verzorgd zijn, hebben ze energie genoeg om te spelen of om nieuwsgierig te zijn. Is dit niet zo, dan is de pup waarschijnlijk ziek en en moet je misschien dezelfde dag al naar de dierenarts.
Kijk ook goed of er misschien diarree ligt in het hok. - Neem de tijd! Bij een broodfokker zijn ze vaak erg dwingend. Ze drukken je een schattig pupje in je handen (of in die van je kinderen, zeg dan nog maar eens nee!) en willen dat je niet al te lang blijft.
Bij een goede fokker krijg je ruim de tijd. Ze vinden het ook normaal dat je gedurende het opgroeien in het nest meerder malen komt kijken hoe het met jou puppie gaat! - 'elke pup moet in het bezit zijn van een europees paspoort': als een pup in Nederland is gefokt, krijgt hij dus ook een Nederlands paspoort mee! Een pup met bv een hongaars paspoort komt dus waarschijnlijk uit Hongarije! Helaas laten ze het paspoort vaak pas zien als de koop eenmaal rond is.
Vraag hiernaar al voordat je de pup koopt!
Door het kopen van die ene zielige pup, hou je zelf de foute puppyhandel in stand!
Hoe lastig ook: als je geen goed gevoel hebt bij de koop, doe het dan niet! Door het kopen van die ene (zielige) pup hou je zelf de foute puppyhandel in stand!
Wat je wel kunt doen is een melding maken bij de dierenpolitie. Hoe zielig ook, je doet uiteindelijk voor de rest van de puppies meer kwaad dan goed als je denkt: 'maar deze heb ik dan in elk geval gered'.
Er gaat heel veel geld om in de wereld van de foute puppyhandel. Het is echt een hondenmaffia.
Voor je een pup koopt: neem de tijd! Lees je goed in.
Kijk bijvoorbeeld op de website van de dierenbescherming: https://www.dierenbescherming.nl/werkzaamheden/acties/stop-de-foute-puppyhandel, of het licg (landelijk informatie centrum gezelschapsdieren): https://www.licg.nl/honden/de-aanschaf-van-een-hond/
Tenslotte: een pup koop je voor zijn of haar hele leven, dat kan wel 15 jaar zijn! Daar begin je niet zomaar aan.
Maar ga je er wel voor, zorg dan dat jou pup en zijn of haar moeder een goed leven hebben door bij een betrouwbare fokker te kopen.
Dit hoeft niet perse een fokker van rashonden te zijn! Ook mensen die gewoon af en toe een nestje hebben bij hun eigen teefje kunnen een prima adres zijn om een puppy te kopen.