De zomer komt er weer aan. Veel mensen vinden het fijn om tijdens de zomervakantie hun hond mee te nemen. Lekker veel buiten zijn, wandelen, kamperen, zwemmen, 's avonds laat nog buiten eten en het hele gezin compleet, inclusief de hond. Veel vakantiegangers vertrekken naar het buitenland vanwege het fijne weer.

Dat de hond op tijd gevaccineerd moet worden tegen hondsdolheid (Rabiës) en een chip moet hebben, weten de meeste mensen wel. Waarschijnlijk omdat dit verplicht gesteld is, vanuit de EU, om met de hond over de grens te mogen reizen.

Wat veel mensen niet weten, is dat het zeer belangrijk is om de hond óók preventief te beschermen tegen andere buitenlandse ziekten, zoals hartworm, Leishmania, Ehrlichia en Babesia.
Deze ziekten zijn algemeen aanwezig in grote delen van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en de rest van het Middellandse Zeegebied.
Gelukkig kun je vrij gemakkelijk je hond beschermen met de juiste teek werende middelen en ontworming.
Doe je dit niet, dan loopt je hond een groot risico. Dit risico is onder andere afhankelijk van de regio waar u op vakantie gaat, en het seizoen waarin u vertrekt. Hoe verder zuidelijk u gaat, hoe meer deze ziekten voorkomen. En tussen april en oktober zijn de teken het meest actief.

Het is zeer belangrijk om de hond te beschermen tegen buitenlandse ziekten!

Hartworm wordt overgedragen op de hond via muggen. Leishmania via zandvliegjes, Ehrlichia en Babesia via teken.

Wordt uw hond door zo'n insect geïnfecteerd dan duurt het vaak nog een tijd voordat er ziekteverschijnselen optreden, van enkele weken tot jaren na de besmetting. Er is wel een therapie, maar deze moet snel ingezet worden, want anders wordt de hond ernstig ziek met zelfs kans op sterfte. Voor Leishmania kan een levenslange therapie nodig zijn om de parasiet blijvend te onderdrukken.
Meer informatie over desbetreffende ziekten vindt u op de website van de LICG: https://www.licg.nl/dierziekten-in-het-buitenland/.

Dus mocht u van plan zijn om uw hond mee te nemen op vakantie, informeer dan tijdig bij uw dierenarts welke producten u het beste kunt gebruiken om uw hond te beschermen tegen deze buitenlandse ziekten. Vermeld dan naar welk(e) land(en) u gaat, en hoe lang u daar zult verblijven.

Informeer bij uw dierenarts welke producten u het beste kunt gebruiken

Niet alle teek werende producten zijn ook effectief tegen zandvliegjes. En niet alle ontwormingsmiddelen zijn effectief tegen hartworm. Uw dierenarts kan u daar meer over vertellen.

Nog enkele andere tips om te voorkomen dat uw hond besmet raakt:

– Overweeg om de hond in Nederland te laten.

– Gaat de hond wel mee, gebruik de voorgeschreven preventieve middelen op tijd volgens de voorgeschreven instructies van uw dierenarts.

– Probeer de hond tijdens de vakantie zo veel mogelijk binnenshuis te houden tussen zonsondergang en zonsopgang.

– Controleer uw hond dagelijks op teken. Verwijder een teek direct. Zie ook ons blog: https://dierenartsenkringhaaglanden.nl/blog/63-teek-of-tepel

Wanneer u na de vakantie het vermoeden heeft dat uw hond ziek is geworden. Neem dan direct contact op met uw dierenarts. Vermeld dan dat uw hond mee op vakantie is geweest en in welke landen u bent geweest.
Fijne vakantie!

Deze blog is geschreven door Olivier van Doorne

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken