Onlangs stond in een wijkblad het verhaal van een oude dame met een rollator.

"De dame werd door loslopende honden met modderpoten meermaals besprongen. Haar zoon ging daarom met haar naar een natuurgebied waar voor honden een aanlijnplicht bestond. Ook daar bleven de problemen. Toen ze door een paar vechtende honden werd omgegooid is ze er niet meer naar toe gegaan."

De dame werd door loslopende honden meermaals besprongen

In de gemeenteraad is het voorval besproken en is geconcludeerd dat “honden te allen tijde onder appèl moeten staan”.
Uit deze gebeurtenis blijkt dat honden en hun eigenaren te maken hebben met de maatschappij om zich heen. De diereigenaar is vrij om een huisdier te houden, zolang deze anderen geen overlast bezorgt, hij mag de hond ook niet loslaten in gebieden waar een aanlijnplicht bestaat.

Soms is het geen onwil van de baas om een hond onder appel te houden, maar lukt het gewoonweg niet. Sommige honden laten zich niet of slecht corrigeren. Oorzaken kunnen te maken hebben met temperament, maar ook met te weinig lichaamsbeweging, hyperactiviteit of onevenwichtige training.

Problemen zijn voor een belangrijk deel te voorkomen door een hond te kopen die je aankunt. Daar kan de dierenarts mee helpen ( zie ook: https://www.licg.nl/honden/de-aanschaf-van-een-hond/).

Als u een pup koopt kan de dierenarts u ook begeleiden bij de opvoeding en dus de ontwikkeling van het gedrag (zie ook: https://www.licg.nl/honden/opvoeding-van-een-puppy/).

Wanneer de hond zich abnormaal lijkt te gedragen volgens de eigenaar of wanneer het niet lukt de hond onder appel te houden kan de dierenarts advies geven. Om te bepalen of er een medisch probleem is, of baas en hond naar school moeten, dan wel naar een gedrag therapeut.

Altijd poep opruimen!!!

En als huisdier bezitters moeten we elkaar scherp houden dat iedereen de regels volgt. Alleen loslopen waar het mag, niet los waar aanlijnplicht is en …………ALTIJD POEP OPRUIMEN.

wilde hond aan lijn

Deze blog is geschreven door dierenarts Bert van Toor

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken