Op 31 december 2012 was het mijn beurt: dienst tijdens de jaarwisseling. Nachten daarvoor lag ik al wakker. Collega’s hadden mij immers gewaarschuwd voor de meest verschrikkelijke taferelen: eenden met ontplofte snavels, door het happen naar rotjes, verbrande katten doordat er idioten vuurwerk aan hun staarten binden en ga zo maar door.

Collega's hadden mij gewaarschuwd voor de meest verschrikkelijke taferelen

Heerlijke oliebollen stonden die nacht op mij te wachten, ik kreeg geen hap door mijn keel. Echter, er werd ook niet gebeld…een paar keer heb ik nog de telefoon gecheckt. Pas in de ochtend werd weer gebeld met de gebruikelijke dienstproblemen. Daar ben ik mooi van af gekomen.

Maar heel veel huisdieren, zeker onze honden en katten hebben wel degelijk angst voor vuurwerk, zeker voor de knallen. Ze hebben ook een hekel aan de geur. Zonder dat te weten versterken wij als baasjes vaak die angst en ieder jaar wordt die dan erger.

Bij bange dieren is het verstandig al een paar weken voor het ‘knallen’ begint, maatregelen te nemen.
Laat bijvoorbeeld uw hond in ieder geval aangelijnd uit. Vermijd vuurwerk. Dieren confronteren met vuurwerk en hopen dat de angst verdwijnt, heeft geen effect.
Is uw huisdier heel bang: het volgende jaar op tijd aan de slag met een gedragstherapeut. Zelf is het belangrijk rustig te blijven; als bijvoorbeeld uw hond schrikt van een harde knal, blijf dan even stilstaan. Weglopen versterkt de schrikreactie.
Er zijn speciale voedingen- en voederadditieven die een rustgevende werking hebben. Ook daarvoor geldt dat u er op tijd mee moet beginnen. Andere producten zoals het ‘thundershirt', trainen met een vuurwerk cd of een rustgevende verdamper zijn ook mogelijk.

Soms is zelfs medicatie noodzakelijk. Echte kalmerende- en angstwerende medicijnen mogen pas een paar dagen voor het vuurwerk gegeven worden.

Belangrijk is op Oud& Nieuw zelf de dieren niet alleen te laten, gordijnen te sluiten, muziek of televisie aan te doen. Er moeten genoeg plekken zijn waar uw huisdier zich kan terugtrekken. Geef honden veel kluifjes: kauwen heeft ook een rustgevende werking.

Vraag bij uw dierenarts advies op maat

Schroom niet om bij uw dierenarts een advies op maat te vragen. Wat is verstandig bij uw huisdier, waar kunt u een goede gedragstherapeut vinden en welke medicatie is aan te raden.

Rest mij nog te zeggen: Een heel goed, gezond, diervriendelijk en niet te erg knallend 2018!

Dierenarts Benigna Pino en collega’s.

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken