Het is volop voorjaar! Zoals elk jaar heb ik daar lang naar uitgekeken. Ik vond het een beetje frustrerende winter: wel veel kou, maar nauwelijks schaatspret. Niet dat ik een goede of fanatieke schaatser ben, maar het samen met je buurtgenoten op een sloot staan geeft toch altijd een mooi saamhorigheidsgevoel.

In de lente verdwijnt het chagrijn als sneeuw voor de zon. Even geen Zwarte Pietendiscussie meer. Op kattengebied ontstond afgelopen winter ineens de discussie of je als katteneigenaar een hoge boete van 400 euro moet krijgen als je kat in de tuin van de buren poept. Ik vraag me dan af hoe de mensen die daar voorstander van zijn de handhaving voor zich zien. Wordt er dan een flitspaal voor katten in het gangetje achter de huizen opgehangen, die flitst op basis van de chip? En komt meneer Jansen, die al 3 keer een boete heeft gehad, dan bij mij op consult om de chip bij Tijger te laten verwijderen?

Ik hoop dat we allemaal een beetje normaal blijven doen en wat meer rekening met elkaar houden. Dat loslopende katten overlast kunnen geven, is wel bekend. Zowel gedragsproblemen, zoals in huis plassen als medische problemen als blaasgruis worden meestal veroorzaakt door stress. En die stress wordt niet zelden veroorzaakt door een conflict met de buurkat. Katten verplicht binnenhouden is echter geen oplossing en zal bij veel katten meer stressgerelateerde opleveren dan het oplost.

Ik hoop dat we allemaal een beetje normaal blijven doen

Ooit hebben wij Koos geadopteerd. Koos moest herplaatst worden omdat hij in het drukke gezin bij zijn vorige baasjes veel stress ervaarde van de andere dieren en kinderen. Daardoor was het een plaskater geworden: steeds weer raakte zijn plasbuis verstopt door blaasgruis. Alhoewel ik mijn gezin niet echt als rustig zou willen betitelen ging het bij ons heel goed met Koos.

Maar nu is er toch weer een probleem. We zijn aan het verbouwen en daardoor kan Koos beneden komen. Met als gevolg dat hij regelmatig oogkontakt heeft met de buurkat. En prompt markeert hij urine op de net geverfde muren. We gaan dus toch maar wat maatregelen nemen om de dagelijkse "staring down'' tussen Koos en de buurkat te voorkomen. En daarmee het in huis plassen.

Het is tenslotte lente, dus zie ik maar af van een claim van 400 euro bij de buurman voor nieuwe verf en oogkontakt beperkende maatregelen'. Met frisse moed zullen we de komende weken de resterende muren en plafonds verven, zodat er een einde komt aan de verbouwingsstress. Ik wens u en uw dieren ook een prachtig en stressvrij voorjaar toe!

deze blog is geschreven door dierenarts Lennart van Kranenburg, van dierenkliniek Erasmusplein

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken