kat stok


Bovenstaande foto is pasgeleden gemaakt bij een patiënt die een afspraak had voor vachtbehandeling onder narcose. Het ging om een jonge kat die buitenkwam. Aangezien hij kwam voor de vacht was het eerst niet opgevallen. Er waren ook geen klachten met eten, en de kat zat ook niet aan zijn bek te krabben. Door de geur die de ontsteking verspreidde zijn we gaan zoeken en kwamen dit bijzondere geval tegen.

Het afbreken van takken tussen de scheurkiezen is iets wat eigenlijk alleen gezien wordt bij honden. Daar is van bekend dat ze met stokken spelen en er ook flink op knagen. Zo zie je maar dat het ook bij katten kan voorkomen.

Dat het spelen en knagen op takken ook tot grote problemen bij honden kan leiden laat de volgende foto zien.

hond stok


Op deze foto zien we de rechter kant van een hond met een flinke wond waaruit een tak steekt. Hij kwam binnen met de klacht dat hij een bult op de rechterkant van zijn lijf had en dat dit groter werd. Ongeveer 2 weken daarvoor had hij met takken gespeeld maar was daarna niet echt ziek geweest. De tak zat behoorlijk vast en de patiënt is doorgestuurd naar het specialistencentrum in Dordrecht om de stok operatief te verwijderen. De tak was via de maag in de buikholte gekomen en zo door de huid heen geprikt. Het was een lange operatie, maar de hond maakt het nu goed.

Naast deze 2 stokken zijn er nog veel meer voorwerpen uit de omgeving waarmee huisdieren problemen kunnen krijgen. Naast het eten van de mens (zoals chocolade, krenten, rozijnen etc.) kunnen ook allerlei speeltjes(tennisballen, flostouwen etc.) tot grote problemen leiden bij onze huisdieren.

Houd daarom de dieren altijd goed in de gaten, want voorkomen is altijd beter dan genezen!

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken