Bolly is een kat van 18, die al een hele tijd op de medicatie staat vanwege slecht functionerende nieren. Eigenlijk doet ie het best goed: hij eet, hij drinkt, en ondanks zijn artrose loopt ie z’n rondjes door het huis en in de tuin.

Maar de laatste tijd wordt de eigenaar er gek van dat Bolly ‘s nachts door het huis aan het spoken is. Hij mauwt, hij krabt aan de slaapkamerdeur, hij loopt onrustig door de gang. Een paar keer per nacht maakt hij zijn baasje wakker. Deze stelt hem dan gerust, geeft hem soms wat eten, legt hem weer in zijn mandje en gaat weer naar bed. Maar uiteraard is het slopend als je dit elke nacht moet doen!

slapen m’n kinderen eindelijk door, gedraagt mijn kat zich als een huilbaby!

Met deze klachten stond de vermoeide eigenaar met Bolly bij ons in de praktijk. Zijn gewicht was stabiel, zijn bloedwaarden vielen mee. Waarom dan die onrust? Voor zijn artrose had hij al pijnstilling gekregen, deze hadden onvoldoende geholpen. Het waren dus niet zijn pijnlijke gewrichten die de onrust veroorzaakten. Voor de hele familie was deze situatie onhoudbaar geworden: slapen m’n kinderen eindelijk door, gedraagt mijn kat zich als een huilbaby! Iedereen wordt er moedeloos van.

We besloten de bloeddruk van Bolly te meten. En deze was veel te hoog! 220 om precies te zijn. Bij katten meten we de bovendruk. We doen altijd een aantal metingen, omdat katten het in het begin vaak een beetje spannend vinden, waardoor de bloeddruk sowieso wat hoger wordt. Maar ook na een aantal meet-sessies bleef de bloeddruk veel te hoog.

Wanneer vermoeden we een te hoge bloeddruk bij de kat?

  • Bij katten met nierfalen, 1 op de 5 heeft een hoge bloeddruk
  • Bij katten met schildklierproblemen (ook 1 op de 5)
  • Bij katten die ineens blind zijn geworden
  • Bij katten waarvan de pupillen ineens veel groter zijn dan normaal
  • Als katten verschijnselen hebben van een hersenbloeding
  • Als katten ‘s nachts onrustig zijn


Bolly is op bloeddrukverlagende medicatie gezet. Twee weken later zag ik ze weer voor controle: er stond een hele blije eigenaar met een prachtige bos bloemen in de wachtkamer. De bloeddruk was nu goed, en de eigenaar en haar familie hadden voor het eerst sinds maanden weer normaal kunnen doorslapen. Zo belangrijk kan het dus zijn dat je kat de juiste medicatie krijgt! Niet alleen voor de kat, maar voor het hele gezin!

...er stond een hele blije eigenaar met een prachtige bos bloemen in de wachtkamer

Katten met een verhoogde bloeddruk hebben meer kans op oog-, hart- en nierproblemen en een verhoogde kans op hersenbloedingen. We hebben het vermoeden dat deze katten koppijn hebben waardoor ze onrustig worden. In het begin worden de katten elke 2 weken gecontroleerd. Als de medicatie goed is ingesteld, kan de controle worden afgebouwd naar ongeveer 4x per jaar.

Wat kunnen we doen bij een hoge bloeddruk?

  • Proberen achter de oorzaak te komen
  • Bloeddruk-verlagende medicijnen geven

deze blog is geschreven door Mariëlle Kip.

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken