Dat is schrikken. Als je als eigenaar thuiskomt en je woont 5 hoog, de balkondeur staat open (lekker wat frisse lucht!) en je kat is er niet meer.

Poes, een ietwat gezette poezendame van 4 lentes jong, was lekker op het randje in de zon gaan zitten. Helaas verloor ze haar evenwicht en heeft een vrije val van ruim 15 meter gemaakt. Het is een wonder dat ze nog leeft. Gelukkig is ze in de tuin blijven zitten en kon de eigenaar haar zo in een mandje doen om naar de praktijk te rijden.

Helaas verloor ze haar evenwicht en heeft een vrije val van ruim 15 meter gemaakt

Waar we altijd beducht op zijn, is dat zo’n kat haar kaak heeft gebroken. Door de val klappen ze met de kop op de grond en breken makkelijk de onderkaak, of scheuren het gehemelte. Dat viel mee, bij Poes zag de kop er ongehavend uit. Wel zat ze wat snel te ademen en kon ze niet op haar achterpoten staan.

Eerst maar even een röntgenfoto gemaakt om te kijken of het middenrif nog intact is. Want als dit gescheurd is, kunnen de ingewanden makkelijk naar de borstkast verschuiven en kan de kat acuut benauwd worden. Het middenrif is intact. Wel is te zien dat er vocht in de longen zit: waarschijnlijk een longcontusie, misschien een bloeding erbij. Ook is er een borstwervel verschoven. Verder is de rechter knieschijf geluxeerd en links is de hak gebroken. Ook is links boven bij de poot een steekwond te zien. Waarschijnlijk is ze eerst op haar linker achterpoot terecht gekomen, en daarna met haar borstkast op de grond geklapt.

Al met al een hele toestand. We hebben haar opgenomen in een zuurstofkooi, pijnstilling, antibiotica en infuus gegeven, een spalk om de hak gezet, de wonden gespoeld en gehecht.

Nu zal de tijd moeten leren hoe Poes met deze situatie omgaat. Laat ze het spalkje zitten? Blijft ze van haar wonden af? Gaat ze goed eten? Al deze dingen spelen een rol bij een goed herstel.

Nu zal de tijd moeten leren hoe Poes met deze situatie omgaat

In het vervolg zal deze eigenaar de balkondeur niet meer open laten staan, denk ik. Je kan ook hekwerken laten aanbrengen waardoor je kat niet van het balkon kan vallen. We hopen op een spoedig herstel voor Poes!

Deze blog is geschreven door Mariëlle Kip van Dierenartsenpraktijk Ypenburg

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

De aaneengesloten dierenartsen van Den Haag en omstreken

Zoeken