Als dierenartsen willen we onze patiënten heel graag 1x per jaar zien. Meestal wordt dit gedaan tijdens de 'enting', de APK. Tijdens dat bezoek wordt er uitgebreid gekeken naar de algemene gezondheid van het dier. Ook is het een rustig moment om met eigenaren te praten over hoe het met hen en hun dier gaat.

Tijdens dat bezoek wordt er uitgebreid gekeken naar de algemene gezondheid van het dier. 

We letten op de volgende dingen:

Gewicht:
Het gewicht geeft ons veel informatie over hoe het gaat met een dier. Met name bij oudere dieren gaat gewichtsafname vaak heel geleidelijk en merken we het al op door te wegen, zonder het te zien. We kunnen dan in een vroeg stadium gaan zoeken naar de oorzaak en die behandelen indien gewenst.

Gebit:
De conditie van het gebit is heel belangrijk. Gebitsverslechtering gaat vaak heel geleidelijk, zodat er niet aan een dier wordt gezien dat er problemen zijn. Veel tandsteen en ontstekingen van het tandvlees, kunnen echter voor grote problemen zorgen op andere plaatsen in het lichaam. Fijn om hier tijdig te kunnen ingrijpen.

Slijmvliezen:
Aan de slijmvliezen kunnen we iets zien over hoe het hart van een dier functioneert, over de vochtbalans van een dier en of de kwaliteit van het bloed in orde is. Bleke slijmvliezen, hele rode slijmvliezen en gele slijmvliezen zijn afwijkend en dat is soms al vroeg op te merken, zonder dat er sprake is van een ziek dier.

Oren:
Sommige dieren kunnen heel lang met een oorprobleem rondlopen, zonder dat er iets van gemerkt wordt door de eigenaar. Toch fijn als we dat op kunnen lossen door een keer per jaar extra goed te kijken.

Hond ooronderzoek

Lymfeknopen:
Deze lymfeknopen zijn poortwachters bij ontstekingen in het lichaam. Ze reageren daarop door groter te worden. Ook kunnen vergrote lymfeknopen een aanwijzing zijn voor tumor ergens in het lichaam.

Vacht:
De vacht weerspiegelt de binnenkant. Een slechte vacht zegt iets over hoe het gaat. Zijn er parasieten (vlooien, mijten of schimmels), is er iets mis met de hormonen, is er sprake van jeuk of stress?

Ademhaling:
Is de ademhaling te snel? Is er sprake van een pompende ademhaling? Klopt de ademhaling bij de leeftijd van het dier? Allemaal dingen, waar we op reageren als het afwijkend is. Een röntgenfoto van de borst geeft dan meer informatie over wat er zou kunnen spelen.

Hartslag:
Het functioneren van het hart is op meerdere manieren te beoordelen. We voelen naar de polsen in de liezen, we luisteren naar de hartslag m.b.v. een phonendoscoop en de slijmvliezen helpen ons ook.

Buik:
In de buik liggen veel organen, met allemaal hun specifieke functie. De lever is de chemische fabriek van het lichaam en is soms te voelen achter de ribboog, terwijl dat niet hoort. De nieren zijn vooral bij katten heel goed te voelen en dat kan informatie geven over het functioneren (wel aangevuld met bloedonderzoek). In de milt kunnen bulten ontstaan (goedaardig of kwaadaardig), die we door te voelen kunnen opmerken, voordat ze problemen gaan geven.

Levensfase:
Elk moment in een dierenleven heeft zijn eigen kenmerken. Net als bij mensen gaan ze door allerlei fasen, baby, puber, volwassene en senior. In al die fasen wordt er extra aandacht besteed aan de problemen, die we verwachten in de betreffende levensfase.

  • Bij puppies de groei, opvoeding (puppiecursus wel of niet) en het wisselen van het gebit.
  • Bij jongvolwassen dieren gaat het over het geslachtsrijp worden en het wel of niet steriliseren of castreren. In die fase speelt de ontwikkeling van het gedrag een grote rol en kan er nog bijgestuurd worden. Als jongvolwassene sluit het dier ook zijn puppie/kittentijd af en daar hoort een laatste enting bij ter completering van wat er geënt is als kleintje.
  • Dan komt er een hele lange fase, waarin een dier in de bloei van zijn leven is en eigenlijk nauwelijks gezien hoeft te worden door een dierenarts. Wat wij als dierenartsen belangrijk vinden in die fase, is het jaarlijks blijven zien van de dieren, zodat er een vertrouwensband ontstaat met zowel het dier als de eigenaar. Zodat we precies weten wat eigenaren kunnen en willen doen voor hun dieren en dat de dieren weten dat we niet altijd die engerds met een naald zijn.
  • De seniorenfase is er een, waarin we juist heel veel kunnen bijdragen aan het zolang mogelijk goed houden van de kwaliteit van leven. Door vroegtijdig problemen te onderkennen, kan er vaak nog behandeld of in elk geval ondersteund worden.

Belangrijkste problemen bij ouder wordende dieren zijn: 

  • gewichtsverlies door onduidelijke oorzaak. Dan kunnen we door middel van bloed- en urineonderzoek ontdekken waar het probleem zit.
  • Veel drinken en plassen. Dit probleem heeft een lange lijst van oorzaken en door stapje voor stapje te zoeken, komen we vaak achter de oorzaak en proberen we die te achterhalen.
  • Artrose is ook een veel voorkomend probleem bij ouder wordende dieren. We hebben tegenwoordig heel veel ondersteunende mogelijkheden als we op tijd starten. 

Er zijn veel meer redenen om jaarlijks naar een dierenarts te gaan, dan alleen het enten.

Zoals u kunt lezen zijn er dus veel meer redenen om jaarlijks naar een dierenarts te gaan, dan alleen het enten. Daarbij komt het feit dat er steeds meer discussie is over het wel of niet enten van onze huisdieren. Het hele internet staat vol met argumenten waarom enten heel slecht is voor je dier. En dat terwijl we heel veel ziektes 'de wereld uit' geholpen hebben door te vaccineren. Denk aan nekkramp en kinderpolio bij kinderen en denk aan mond en klauwzeer en varkenspest in de vee stapel. Als er gestopt wordt met enten, dan steken deze ziektes weer de kop op.

Hoe gaat u om met het jaarlijkse APK moment?

Deze blog is geschreven door Dierenkliniek Makker

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken