Katten- en hondeneigenaren klagen er nogal eens over… het verharen van hun huisdier. En ja, soms is dat het gevolg van een aandoening, maar helaas (of juist gelukkig) moet een dierenarts vaak concluderen dat het verharen van een huisdier niet afwijkend maar juist heel normaal is.

Verhaart jouw huisdier voor je gevoel overmatig maar krijgt hij of zij nergens kale plekken, dan mag je aannemen dat er waarschijnlijk geen onderliggende afwijking aanwezig is. Dat is niet zo leuk nieuws voor de eigenaar die denkt met een pilletje of een drankje naar huis gestuurd te worden om dan binnen een paar dagen geen haar meer in huis te gaan vinden.

...een mens verliest dagelijks zo’n 150 haren en als je je haar wast zelfs 300

Laten we beginnen met uiteen te zetten waarom een dier maar ook een mens haar verliest. Een mens? Ja ook een mens verliest dagelijks zo’n 150 haren en als je je haar wast zelfs 300.

Haar kent een cyclus (haarcyclus of vachtcyclus) die uit verschillende fases is opgebouwd. Een groeifase, een overgangsfase, en een uitvalsfase. In de ruiperiodes (voorjaar en najaar) wordt de vacht aangepast aan de omgevingstemperatuur. In het voorjaar doen onze huisdieren hun winterjas uit en gaat de zomerjas aan. In het najaar gebeurt het omgekeerde. Omdat onze huisdieren in goed geconditioneerde en geisoleerde huizen leven is de trigger om te ruien wat minder duidelijk en zal er gedurende het hele jaar een “normaal” haarverlies optreden en iets meer in de periodes waarop we het ook verwachten.

Maar kun je er nu echt niets aan doen of toch wel?

De meeste diereigenaren borstelen hun huisdier intensief om “los” haar te verwijderen. Daar gaat het vaak mis. Hierboven is al uitgelegd dat de haar in zijn levenscyclus een keer zal uitvallen. Het haarzakje waar de haar uit tevoorschijn komt heeft voor de gehele cyclus voeding. Als de haar vroegtijdig (met kracht) uit het haarzakje getrokken wordt, zal zich hier een nieuwe haar gaan vormen. Deze heeft echter bij aanvang al een vooruitzicht van een kortere cyclus omdat de cyclus van de verwijderde haar wordt afgemaakt. Dit ongewenste proces gaat alleen maar door als je vaker haren uittrekt (lees: borstelt).

Hoe kun je nu voorkomen dat je haar ongewenst uittrekt. Heel simpel…. door niet te borstelen of door heel mild te borstelen.

Hoe kun je nu voorkomen dat je haar ongewenst uittrekt. Heel simpel…. door niet te borstelen of door heel mild te borstelen. Bij honden werken waterblazers heel goed (mits de hond daarin getraind is en niet bang is voor het apparaat). Zie het als een flinke wind die door je haar gaat als je over het strand loopt. De losse haren waaien weg alles wat vast zit zal blijven zitten. Extra voordeel is dat er door de waterblazer ook los vuil -zoals bijvoorbeeld zand- uit de vacht wordt geblazen. Daarnaast bestaan er borstels die mild en oppervlakkig losse haren verwijderen uit de vacht. Dit effect is ook te bereiken met een vochtig microvezeldoekje. Bij katten lijkt dit het meest op een kattentong.

Bij het kiezen van een dergelijk ras kies je impliciet voor dagelijkse vachtverzorging

Nu zullen er mensen zijn die zeggen: ja, maar als ik mijn kat een dag niet borstel, schiet hij in de klit en vervilt de vacht. Dat kan kloppen. Helaas moet hier geconcludeerd worden dat deze vachten ook niet natuurlijk zijn maar het gevolg van selectie in de fokkerij. Bij het kiezen van een dergelijk ras kies je impliciet voor dagelijkse vachtverzorging. Ook is er een categorie katten die vanwege een aandoening niet meer in staat is zichzelf te wassen op bepaalde plaatsen van het lichaam of helemaal niet meer. Ook hier is dagelijkse vachtverzorging of -beter- aanpak van het onderliggende probleem noodzakelijk. Voorbeelden van deze categorie zijn o.a. katten met arthrose (niet meer zo lenig) en katten met pijnlijke processen in de bek waardoor ze hun tong niet meer kunnen gebruiken. Vermoedt u dat uw kat lijdt aan een van deze problemen? Neem dan contact op met uw dierenarts. Heeft u nog geen dierenarts? Klik dan hier

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken