Katten zijn van nature vlees eters en zij eten vnl. prooidieren als muizen en vogels. Dit is voedsel met een water percentage van plm 60%. Als huiskatten worden gevoerd met droogvoer dan is het vocht gehalte in hun voeding lager dan 10%.

Het dorstgevoel is bij katten slecht ontwikkeld en dit betekent dat zij naast deze droge voeding vaak te weinig water drinken. Ze drinken te weinig en te laat en lopen dus constant enigszins achter in hun vochtbalans. Eén van de gevolgen hiervan is de productie van sterk geconcentreerde urine met daardoor een toegenomen kans op diverse blaasproblemen.

Katten drinken te weinig en te laat en lopen dus constant enigszins achter in hun vochtbalans.

Bij katten met blaasproblemen is de urine vaak sterk geconcentreerd. De eigenaar meldt dan dat de kat goed drinkt maar uit het urineonderzoek blijkt frequent dat de urine toch te geconcentreerd is.
Het geven van twee maal daags een kleine portie nat voer uit blik of zakjes (watergehalte >75%) met een klein beetje toegevoegd water is daarom zinvol voor alle gezonde katten.
Dit heeft een aantal voordelen die men mist bij het voeren van uitsluitend droogvoer.

  1. Het urine volume neemt toe, de urine wordt dunner en daardoor is er minder kans op blaasproblemen zoals ontwikkeling van blaasgruis en stenen.
  2. Het voeren van nat voer is een goede controle op de eetlust, het wordt namelijk meestal direct opgegeten. Daardoor is sneller waar te nemen of een kat slecht eet dan wanneer er steeds brokjes staan.
  3. Het is een goede manier om een buitenkat op vaste tijden binnen te krijgen. De kat komt thuis op een vast tijdstip als het nat voer wordt aangeboden. Dit is ook bijzonder praktisch tijdens afwezigheid van de eigenaar wanneer iemand anders op de kat past.
  4. Indien een kat lange tijd uitsluitend droogvoer gewend is wordt er vaak geen nat voer meer geaccepteerd. Dit kan erg onhandig zijn indien er medicatie moet worden gegeven.

Het nadeel van nat voer is dat duurder is dan droogvoer en snel bederft. Tevens komt er veel meer afval bij vrij. Blikvoer is niet slechter voor het gebit dan gewoon droogvoer. Plaque opbouw op het gebit kan alleen door speciaal droogvoer (of poetsen) worden voorkomen.

De wateropname kan verder worden bevorderd door het water niet naast het voer te plaatsen.
Afhankelijk van de grootte van woning kan het zinvol zijn enkele extra waterbakjes in het huis neerzetten en deze goed vullen tot de rand. Katten zijn namelijk geneigd enkele slokjes te drinken als ze toevallig langs het waterbakje lopen.

Sommige katten prefereren stromend water. Een waterfontein is dan prima mits men het water dagelijks ververst en de fontein frequent reinigt.

Dierenkliniek Kalverbos, Delft

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken