Als dierenarts of assistente herkennen we ze meteen: de eigenaar van een kat met dierenartsangst. Zwetend en hijgend komen ze de praktijk binnen. Klotsende oksels maar een troste blik. Al snel volgt een klagelijk gemauw. Het is gelukt: poes zit in het mandje.

Zorg zelf natuurlijk ook voor wat ontspanning. Relax.

In de praktijk doen we ons best om uw kat gerust te stellen. Maar eerlijk is eerlijk, dat blijft een moeilijke taak. We snappen dat niet elke kat het even goed aankan om naar de dierenarts te gaan. Eerst het mandje in, dan die hobbelige autorit of fietstocht. Eenmaal in de praktijk ruiken ze rare luchtjes, zien af en toe een blije hondensnuit voorbij komen en horen collegakatten al mauwend klagen. In de spreekkamer wordt het niet beter: mandje uit en van neus tot staart worden nagekeken. Misschien nog een injectie, pilletje of andere behandeling en jawel: stresslevel 10 is bereikt!

5 Tips

Deze stress blijft nog dagen in het lichaam. Dit doet een dier en eigenaar geen goed. We geven u daarom 5 tips om het stressniveau zo laag mogelijk te houden.

 

 • Een fijne vervoersmand
  Investeer in een mand waarbij de kat om zich heen kan kijken. Het liefst eentje die van boven open kan: het is stressvol voor de kat als we hem/haar vanaf de voorkant uit de mand of tas moeten trekken.
 • Laten wennen aan de mand
  Zet de mand een paar dagen van te voren in de woonkamer. Zo kan de kat wennen aan het vreemde ding. Dit scheelt een hoop angst op de dag zelf.
 • Rustig vervoer
  Zorg dat de mand rechtop in de auto/bus of op de fiets staat. Zo zit de kat recht en stevig. Rij voorzichtig en extra rustig in bochten en over drempels. Soms helpt het als iemand de mand hoog houdt zodat de kat naar buiten kan kijken.
 • Rustige ruimte
  Vraag de assistente of er een rustige ruimte beschikbaar is. Daar kunt u dan met de kat wachten tot u aan de beurt bent.
 • Thuiskomen
  Soms wordt de kat thuis door andere dieren niet fijn ontvangen door alle stress en vreemde geuren. Wrijf het kleedje van de reismand dan over de thuisblijver, en een kleedje of kledingstuk van thuis over de kat die naar dierenarts ruikt. Een Feliwayverdamper met speciale feromonen kan ook helpen om de vrede te bewaren.

Zorg zelf natuurlijk ook voor wat ontspanning. Relax. Het zit er weer op!

Met vriendelijke groet,
Dierenartspraktijk Bezuidenhout

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken