Hoe vaak gebeurd het wel niet dat er meerdere katten in huis wonen en 1 van deze katten op een speciaal dieet moet. Als de eigenaar deze mededeling krijgt staan ze meestal direct met de handen in het haar…maar hoe moet ik dat dan doen???

Vaak staan er in huis meerdere voerbakjes waar de katten heel de dag van kunnen eten wanneer ze willen, handig natuurlijk voor de katten en ook voor de baasjes zodat zij er geen omkijken naar hebben. Maar het wordt lastig wanneer 1 of zelfs meerdere katten op een speciaal dieet moeten. In de praktijk merken wij vaak dat eigenaren niet goed weten hoe ze dit moeten oplossen.

Laatst hadden wij een klant met 2 katten. De ene kat staat al enkele jaren op een dieet tegen struviet, de andere kat at hier vrolijk van mee. Maar helaas heeft de andere kat nu ook blaasproblemen gekregen en is er uit een urineonderzoek en echo vast gesteld dat deze kat calcium oxalaat kristallen aanmaakt. De katten zouden eigenlijk allebei andere brokken moeten krijgen. Maar wat nu…?
Gelukkig zijn er toch meerdere opties om de katten apart eten te geven. Hier volgen wat tips:

  1. Op vaste tijdstippen de katten allebei op een andere plek voeren, erbij blijven en wanneer de katten zijn uit gegeten direct de bakjes weg halen. In het begin zal het even wennen zijn dat er niet meer heel de dag iets lekkers te knabbelen valt maar uiteindelijk wennen ze daar wel aan.
  2. Voor sommige aandoeningen bestaan meerdere diëten. Overleg met de dierenarts of er een voeding bestaat die voor beide katten goed is.
  3. Lukt optie 1 niet door welke reden dan ook, dan bestaan er ook voederbakken die werken op de chip van de kat, zo komt er alleen eten uit of gaat de klep open als de juiste kat ervoor staat.
  4. Zijn de voederbakken iets te prijzig maar bent u zelf creatief en handig, dan kunt u ook een voerkast maken met een kattenluik die open gaat door de chip van de kat.  

Kortom, er zijn meerdere mogelijkheden waarbij het voor de baasjes niet veel extra moeite kost en beide katten toch de juiste voeding binnen krijgen, iedereen blij!


deze blog is geschreven door dierenkliniek Eisenhouwer

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken