De week van de teek is in het leven geroepen om extra aandacht te besteden aan deze gevaarlijke parasiet. Helaas zien we elk jaar meer teken in Nederland, en het percentage teken dat een besmettelijke ziekte bij zich draagt, stijgt ook nog steeds.
Nu het weer warmer wordt zijn ook de teken weer actief! De eitjes, larven en nimfen hebben overwinterd in de grond of in een stapel bladeren.
Als de temperatuur boven de acht graden uitkomt, dan klimmen de nimfen en larven op muizen en andere kleine dieren om hun dorst te lessen. Volwassen teken hebben enorme dorst en klimmen op alles dat voorbij loopt. Dat kan een hond of kat zijn, maar ook een mens! In twee tot tien dagen zuigt zij zich vol met bloed. Daarna laat zij zich vallen en gaat eitjes leggen. Dit kunnen er wel 5000 per teek zijn!
Teken kunnen besmettelijke ziekten bij zich dragen. Deze worden overgebracht tijdens het bloed drinken. En juist deze besmettelijke ziekten maken de teek zo gevaarlijk.
de besmettelijke ziekten maken de teek zo gevaarlijk
De bekendste ziekte welke wordt overgebracht door teken is de ziekte van Lyme, of wel borreliose. Gemiddeld is één op de vijf teken besmet met de borrelia bacterie. Bij mensen veroorzaakt een besmette teek vaak een rode ring of vlek op de plek waar gebeten is. Bij dieren zien we deze vlek meestal niet. In de volgende fase zien we soms griepachtige verschijnselen bij de mens, en lamlendigheid en koorts bij de hond. Daarna kan kreupelheid optreden als gevolg van gewrichtsproblemen.
Niet alle honden die besmet zijn met borrelia, worden ziek. Bepaalde rassen zoals bijvoorbeeld de Berner Sennen zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor de ziekte van Lyme.
Er bestaat een vaccin dat de ziekte van Lyme kan voorkomen, deze wordt 1x per jaar herhaald.
Andere ziekten die kunnen worden overgebracht door teken zijn Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose. Als honden deze ziekten hebben, zijn ze bijna altijd in het buitenland geweest.
Belangrijk voor mensen en honden, is dat de teek op tijd wordt ontdekt en verwijderd. Kijk uzelf en uw hond dan ook na elke wandeling goed na. Maar: ongeveer 1/3 van alle tekenbeten worden veroorzaakt door teken die gewoon in een tuin leven! Elke dag een tekencheck is dan ook geen overbodige luxe indien u in een tekenrijk gebied woont . Als een teek binnen 48 uur na het aanbijten wordt verwijderd, kan hij geen besmettelijke ziekten overbrengen.
Het verwijderen van een teek is niet moeilijk. Gebruik een tekenpincet, tekenlasso of ander hulpmiddel dat hiervoor is ontwikkeld. Belangrijk is dat u de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastpakt. Probeer rustig te trekken, zonder in het lichaam van de teek te knijpen. Met een tekenpincet kunt u ook eerst draaien totdat de teek loslaat, en hem dan eruit trekken. Ontsmet de plek met alcohol nadat de teek is verwijderd. Het doel is om de teek met kop en al te verwijderen.
liever voorkomen dan genezen...
Voorkomen is beter dan genezen…
Gelukkig bestaan er tal van veilige en goed werkende middelen tegen teken. U kunt kiezen tussen druppels, tabletten of een band. Voor elke hond of kat heeft uw dierenarts een middel dat het best past bij uw wensen.
NB op www.tekenradar.nl kun je zien hoe het met de activiteit van de teken in Nederland is op dit moment.
Deze blog is geschreven door Marielle Kip