Om 10.00 uur gaat de telefoon. De eigenaresse van de 4 jaar oude Yorkshire Terrier reu Klaas is erg bezorgd en wil graag snel langskomen. Klaas heeft al een paar dagen moeite met plassen, maar sinds vanochtend lukt het plassen echt niet meer. Er is duidelijk aandrang, maar er komt niets uit. Een echt spoedgeval!

Sinds vanochtend lukt het plassen echt niet meer

Een half uurtje later is Klaas op de praktijk. Bij onderzoek heeft Klaas een bolle, gespannen buik. In de buik is een grote blaas te voelen en ook op de praktijk probeert Klaas herhaaldelijk te plassen. Er komt echter geen druppel uit.

Bij het katheteriseren van de blaas kwam de urinekatheter niet verder dan het eerst stukje van de plasbuis. Op de röntgenfoto was te zien dat in de blaas en de plasbuis, vlak voor het bij de hond aanwezige penisbotje, veel blaasstenen aanwezig waren. De doorgang door de plasbuis is vlak voor het penisbotje het nauwst en hier lopen blaasstenen dan ook gemakkelijk vast.Een serieus probleem dus en daar moet wel dezelfde dag nog een oplossing voor gevonden worden.

De eerste keuze is om, onder narcose, de stenen terug te spoelen en vanuit de blaas te verwijderen. Dit lijkt gemakkelijker dan het vaak is en het kan best een tijdje duren voordat alle stenen zijn teruggespoeld. Met contrastmiddel wordt nog gecontroleerd of alle stenen in de blaas teruggespoeld zijn. Gelukkig lukt dit bij Klaas en kunnen alle stenen via een buikoperatie uit de blaas gehaald worden.Was het terugspoelen van de stenen niet gelukt, dan zat er niets anders op, dan een kunstmatige nieuwe plasuitgang [een stoma dus] te maken.

Gelukkig kunnen alle stenen via een buikoperatie uit de blaas gehaald worden

Na de operatie is Klaas weer vlot op de been en kan weer gemakkelijk plassen. De blaasstenen zijn in het laboratorium geanalyseerd. Het bleek om calcium-oxalaatstenen te gaan. Om nieuwe steenvorming te voorkomen, staat Klaas nu op een speciaal dieet. Klaas vindt z’n nieuwe eten heerlijk en wij hoeven ons geen zorgen meer te maken over nieuwe blaasstenen.

 blaasstenen hond Klaas voor operatie

   

röntgenfoto's voor en na spoelen

 

de stenen na verwijdering uit de blaas.

Deze blog is geschreven door dierenarts Thijs How, van het Diergeneeskundig Specialisten Centrum den Haag. 

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken