Katten houden ervan om zo nu en dan eens lekker grassprietjes op de menukaart te zetten. Meestal gaat dat goed en komt het via de ontlasting weer naar buiten. Een enkele keer kan het problemen geven. Door te braken komt het gras mee omhoog en kan in de keel achter het zachte gehemelte blijven steken.

De kat maakt typische "koorgeluiden" en zit continu actief te slikken. Bij palpatie van de keel  begint de kat te protesteren. meestal willen ze wel eten maar stoppen heel snel.

De kat maakt typische "koorgeluiden" en zit continu te slikken

filmpje kokhalzende kat

Zonder narcose is het bijna onmogelijk om een inspectie uit te voeren. Gelukkig kunnen we met een beetje verdoving wel goed  de bek inspecteren en vaak achter het gehemelte een groene spriet identificeren. Met voorzichtige tractie kan die verwijderd worden. Soms zijn er meerdere sprieten aanwezig.

De grasspriet kan ook richting neusholte verplaatsen en laat zich dan zien in  de neusopening.

Andre Boersma

kat gras in bek

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

Zoeken