Op een drukke vrijdag kwam de lieve Shih Tzu Bhoeda van 12 jaar bij ons voor behandeling. Hij zat zo te likken.

Bhoeda bleek een grote wond tussen balzak en penis te hebben. Onduidelijk was hoe dat was ontstaan. Van binnenuit bijvoorbeeld door een tumor of van buitenaf omdat hij, stiekem….. erg had lopen likken en schuren. Komt dit nog goed?

Na wondopfrissing en het afnemen van een monster voor bacteriologisch onderzoek, zijn we begonnen met de behandeling: diverse verbandmiddelen, pijnstillers, antibiotica en natuurlijk honingzalf.
Uit de bacteriekweek bleek dat er helaas sprake was van een bacterie die voor bijna alle antibiotica ongevoelig was en dus hebben we de behandeling voortgezet zonder antibioticum en alleen met honingzalf.

komt dit nog goed?

Door het ontstaan van multiresistente bacteriën in de geneeskunde / diergeneeskunde zijn we gaan zoeken naar alternatieven voor het gebruik van antibiotica en is o.a. honing in veel gevallen een heel mooi alternatief gebleken.
Honing wordt al vele duizenden jaren door tal van volkeren gebruikt voor verschillende doeleinden. Het is uiteraard lekker maar heeft ook een medicinale werking die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om wonden sneller en soms ook zonder gebruik van antibiotica te laten genezen.
Honing zorgt voor het vrijkomen van een kleine hoeveelheid waterstofperoxide wat de bacteriegroei remt. Verder stimuleert honing het dichtgroeien van een wond.

honing remt de bacteriegroei en stimuleert het dichtgroeien van de wond.

Na een intensieve behandeling is Bhoeda na 3 weken genezen verklaard!
Een combinatie van zelfhelend vermogen, honingzalf, verbandmiddelen en een goede samenwerking tussen eigenaar en dierenarts.

voor de behandeling: wond balzak hond voor behandeling

na de behandeling:     balzak hond na de behandeling  

Deze blog is geschreven door dierenartsen Anne Renee en Bart, van Dierenkliniek Wassenaar.

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

De aaneengesloten dierenartsen van Den Haag en omstreken

Zoeken