December 1990. Ik zit in het laatste gedeelte van de co-schappen op de faculteit Diergeneeskunde Utrecht. Nog een paar maanden en dan mag ik mezelf dierenarts noemen en de kost gaan verdienen als echte James Herriot. Tijdens het co-schap radiologie komt een Spaanse dierenarts binnenlopen. Zij is dierenarts van de faculteit van Madrid en kwam in Utrecht ervaring opdoen. Liefde op het eerste gezicht en al mijn toekomstplannen als sneeuw voor de zon verdwenen.

In Mei 1991 studeer ik af en na een aantal waarnemeningen in Nederland besluit ik mijn geluk in Spanje te beproeven. Inmiddels Spaans geleerd met 10 langspeelplaten van de LOI en het cassettebandje van Julio Iglesias grijs gedraaid. In Madrid de taal perfectioneren met de Spaanse variant van "goede tijden slechte tijden" en solliciteren. Gelukkig krijg ik een baan aangeboden bij een gezelschapsdieren praktijk in een buitenwijk van Madrid.

Tegenwoordig gaat dat via de mobiele telefoon maar in 1991 bestonden die nog niet...

6 dagen per week werken en de spoeddienst 24/7 voor de Hollander net in dienst. Tegenwoordig gaat dat via de mobiele telefoon maar in 1991 bestonden die nog niet. Je kreeg een " busca" mee. Een pieper die een akelig piepsignaal geeft met een melding dat je een telefoonnummer moet bellen.

Op een vrijdagavond gaat de "busca" af. Telefoon was nog niet aangesloten in het nieuwe huurappartementje....dus moesten we rennen naar de telefooncel in het dorp. Peseta's erin en bellen maar. De mevrouw aan de andere kant van de lijn is hevig in paniek en vertelt me dat ze een paard bezit die met stijve benen in zijn stal ligt. Een paard (caballo in het Spaans) met stijve benen doet me denken aan tetanus en ik probeer de eigenaar uit te leggen dat we alleen gezelschapsdieren behandelen. De mevrouw houdt echter vol dat ze klant van de praktijk is en dat het echt niet goed gaat.

...dus moesten we rennen naar de telefooncel in het dorp. Peseta's erin en bellen maar...

Mijn Spaanse vriendin (nu vrouw)is meegelopen naar de telefooncel en neemt gelukkig het telefoongesprek over. De caballo blijkt een cobaya (cavia) te zijn en ligt met stijve poten bewegingsloos in zijn hok. Daar zijn geen kruiden meer tegen gewassen.

Caballo of cobaya scheelt maar weinig, maar is wel degelijk een andere diersoort. Toch maar weer Spaans studeren

Op zoek naar een dierenarts in de regio Den Haag?

Maak kennis met de aangesloten dierenartspraktijken. De Dierenartsen Kring is een samenwerkingsverband van hardwerkende ervaren dierenartsen in de regio Den Haag. Voor elke dierenliefhebber is er een praktijk te vinden die voldoet aan de verschillende behoeftes op het gebied van diergeneeskunde. Bekijk het overzicht →

De aaneengesloten dierenartsen van Den Haag en omstreken

Zoeken